Rólam

 A magyar Gemini rockegyüttest 1964-ben Várszegi Gábor alapította, alig húsz évvel később a Fotex Rt.-nek is alapítója, majd az ország leggazdagabb embere lett. Az együttes első felállása ez volt: Várszegi (basszusgitár), Bardóczi Gyula (dob), Németh Dezső (szólógitár), Petneházy Gábor (szaxofon), Pusztai István (ritmusgitár), Szabó György (ének). 1971-ben Rusznák Ivánnal együtt Papp Imre is bekerült a Várszegi Gábor által alapított Gemini együttesbe.

Eleinte a Zrínyi utcai BM Tisztiklubban léptek fel, főleg angol-amerikai slágerekkel, de zenéltek a Volán klubhelyiségében, a Citadella-diszkóban[7] és a Gemini sétahajóján is, itt heti két alkalommal, divatbemutatókkal egybekötve, többek közt Szedres Mariannal. A Taurus Gumigyár kultúrtermében ugyancsak felléptek, heti rendszerességgel.

Budapesti klubjuk is alakult a 70-es években, állandóan hatezer tagja volt, nyáron klubjuk volt a Balaton mellett, ami akkoriban az egyetlen ilyen szórakozó­hely volt. A. különböző vidéki nagyvárosokban, így Miskol­con, Kaposvárott, Nagykani­zsán stb. sorra alakultak a Gemini-klubok. Rajongóik täbora napról napra nőtt és mind­ezt elérték egyetlen hangle­mez, rádió- vagy tv-fellépés nélkül.

Később saját számokkal is próbálkoztak. Külsős szö­vegíró hozta a verseket, de aztán Várszegi Gábor is besegített. Megjelentek első lemezei, rádiófelvételei, több musicalben is részt vettek. Az országot bejárták (Gemini klubok) és Bécstől Habarovszkig a "környéket". Legnépszerűbb dalaik a korabeli Deep Purple-, Santana-, Bee Gees-slágereken kívül a Vándorlás a hosszú úton, Néked csak egy idegen, Azon a szombat éjszakán, Semmi sem tart örökké stb. voltak.

A Geminiben tíz évig Vársze­gi Gábor vitte az üzleti ügyeket, az ORI-ban éppúgy, mint a vidéki művelődé­si házakban.

1973-ban Koncz Zsuzsával és Orszáczky Miklóssal együtt közreműködtek Bágya András - Huszár Erika A Fekete tó legendája c. rockmusicaljében,[8] majd az angol Tremeloes együttes előzenekaraként léptek fel a Kisstadionban. A Gemini 1973-ban megnyerte a Tessék választani! és a Made in Hungary közönségdíját.

A Vígszínházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadásain a Locomotiv GT játszott, később azonban a Geminivel váltották egymást.[9] Egyetlen nagylemezük 1976-ban jelent meg.

1976-1977-es évadban a Villon és a többiek[10] című rockmusicalt kísérték a József Attila Színház előadásain.Villon költészetével Várszegi Gábor már régóta foglalkozott, életművét akarta színpadon is feldolgozni, hiszen személyisége nem áll túl messze a popvilágtól. Az ötlettel felkereste Victor Mátét - aki az együttes első slágereit komponálta, és felvette a kapcsolatot a József Attila Színházzal. 1977-ben készült a Bolond Istók című tévéopera, szintén Victor Mátéval dolgozott az együttes. Felléptek Moszkvaban is, ahová orosz nyelvű műsort vittek, melyben megzenésített Puskin- és Majakovszkij versek is szerepeltek.

A Gemini története 1978-ban lezárult. 

Nézd meg képgalériánat is a kezdőlapunkon.

© 2023 DESIGNELLA. 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el